Normal_psychische_hoofdpijn_falen_verdrietig

In 2012 hebben zestig psychiatrische patiënten langer dan drie maanden opgesloten gezet in een isoleercel. Het totale gebruik van de isoleercel nam af, hoewel er bij de extreme gevallen geen daling in de cijfers te zien is. Dit meldde Nieuwsuur op basis van het laatste Argus-rapport. Dit rapport presenteert cijfers over het gebruik van separeercellen in de psychiatrie. Dit meldt RTL Nieuws. 

10.000 patiënten gingen in totaal in 2012 de isoleercel in. Sinds 2011 mogen patiënten alleen in uitzonderlijke gevallen in een separeercel of isoleercel gezet worden. Een van de uitzonderlijke gevallen is wanneer iemand suïcidaal is. Deze regels zijn in 2011 ingesteld door de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ). Zij zetten zich in voor 'separeervrije zorg'. 
 
Daarnaast is het sinds 2012 verplicht voor de instellingen om externe hulp in te roepen wanneer een patiënt langdurig gesepareerd is. Niet alle instellingen doen dit, zo stelt het rapport. In de praktijk lijkt het lastig voor de meeste instellingen om hun deuren open te zetten voor externe expertise. 
 
© Nationale Zorggids