Normal_natuur_winter_bossen_bos

Mede door het overlijden van de acteur Robin Williams is er meer aandacht voor de gevolgen die een depressie kan hebben. Naar schatting vijftien procent van de mensen met een depressie berooft zichzelf van het leven. Dat meldt de Volkskrant. 

Volgens de Utrechtse hoogleraar klinische en biologische psychiatrie René Kahn is zelfdoding bij een ernstige depressie soms niet te voorkomen. Andere experts zijn van mening dat suïcide vaak wel is te voorkomen wanneer de onderliggende depressie tijdig wordt behandeld en als een patiënt met iemand kan spreken over zijn doodswens. De oprichter van hulplijn 113 online, Jan Mokkenstorm, zegt dat de meeste mensen in een dergelijke situatie helemaal niet willen sterven maar geen andere oplossing meer kunnen bedenken voor hun problemen. Mokkenstorm: 'In 99 procent van de gevallen is er een andere oplossing te vinden dan de dood.'

Ook VU-hoogleraar Ad Kerkhof denkt dat suïcidaal gedrag een omkeerbaar proces is. Volgens hem is het belangrijk om bij de eerste gedachte aan zelfdoding snel in te grijpen door hulp te zoeken. Het probleem is echter dat de meeste mensen juist geen hulp zoeken. Zelfs in Nederland, waarin de geestelijke gezondheidszorg goed toegankelijk is, heeft zes van de tien mensen die suïcide plegen geen contact met een hulpverlener.

De experts hopen dat de media terughoudend berichten over de dood van Williams. Gedetailleerde informatie over hoe en waar de zelfdoding is gebeurd leiden soms tot imitatie.

© Nationale Zorggids