Normal_handen_wassen_hygiene_handwash_wiki_-c_

In de GGZ Boumankliniek in Rotterdam is een patiënt besmet geraakt met het Norovirus. Dit meldt De Telegraaf na een tip van een andere patiënt van de verslavingskliniek. 

De patiënt, die verder anoniem wil blijven, legt aan de krant uit dat de medewerkers van de kliniek alleen vertelden dat er een patiënt met het Norovirus, dat in de volksmond ook wel 'buikgriep' wordt genoemd, op de afdeling Neuropsychologie ligt. “Over de risico's werd ons niks verteld. We kregen alleen te horen dat we onze handen goed moesten wassen.” Opmerkelijk was dat zondagmiddag het bezoekuur gewoon door ging. Daarnaast was het voor medewerkers en schoonmakers niet verplicht om extra beschermd aan het werk te gaan.

Koen Burgerhout, woordvoerder van GGZ Boumankliniek bevestigt dat het gevreesde virus is uitgebroken. Volgens hem was inderdaad mogelijk dat de mensen zonder waarschuwing met elkaar in contact konden komen. “Er worden wel preventieve maatregelen genomen, maar we wisten nog niet zeker dat het om het Norovirus ging”, aldus Burgerhout. De kliniek neemt nu wel maatregelen om verdere besmetting te voorkomen.

Norovirussen zijn zeer besmettelijke virussen die een buikgriep kunnen veroorzaken. Het virus zorgt voor misselijkheid, braken en diarree. Jaarlijks worden 4,5 miljoen Nederlanders door buikgriep getroffen, waarvan 600.000 door het Norovirus wordt veroorzaakt. 

©Nationale Zorggids