Normal_normal_eenzaam_depressie_ggz_pychiatrie

In de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) loopt sinds kort een familie-ervaringsdeskundige rond. Deze persoon weet uit ervaring wat het voor familie betekent als een naaste familielid te maken krijgt met een psychiatrische ziekte. Op die manier kan de ervaringsdeskundige lotgenoten helpen. Dat meldt Trouw.

De meeste ervaringsdeskundigen werken nog op vrijwillige basis, maar er komen steeds meer betaalde banen voor deze personen. GGz Breburg neemt na de zomer bijvoorbeeld twee getrainde ervaringsdeskundigen in dienst. "Het is een volwaardige beroepsgroep in wording", zegt Bram Berkvens, manager van het centrum herstel en ervaringsdeskundigheid van GGz Breburg. "Dus moeten we wel een professionele slag maken."

Ellen Blok is een ervaringsdeskundigen bij GGz Breburg. Zij verzorgt haar pleegzoon, bij wie schizofrenie is vastgesteld en die nooit meer op zichzelf kan wonen. "Het is heel moeilijk om iemand van wie je houdt zo te zien tobben, zo'n eenzaam gevecht te zien voeren. En ook om te accepteren dat de oude, geliefde persoon, de vrolijke jongeman met massa's vrienden, niet meer dezelfde is", zegt zij.

Blok had zelf last van verdriet en rouw en volgde therapie om met haar gevoelens om te gaan. "Ik heb zelf ervaren hoe belangrijk het is om iemand te vinden die het echt begrijpt." De hulpverleners zijn meer gefocust op de patiënt en er is nauwelijks tijd over voor de familieleden, zegt Blok. 

© Nationale Zorggids