Normal_ggz

Niet de gemeenten maar het Rijk moet de problemen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) oplossen. Dat zegt burgemeester René Verhulst van Goes in reactie op de brandbrief van GGZ-insteling Emergis, meldt Omroep Zeeland.

De GGZ-instelling slaat in een brief aan alle Zeeuwse burgemeesters alarm over de opvang van ernstige psychiatrische patiënten. Als gemeenten en zorgverzekeraars niet bijspringen, lopen er straks tientallen psychiatrische patiënten op straat, waarschuwt Emergis.

"Er is in sommige gevallen echt sprake van levensgevaarlijke situaties", zegt burgemeester Verhulst. "Wanneer er verwarde mensen langs het spoor lopen weet je niet wat er kan gebeuren." Hij wil dat het Rijk met een oplossing komt. "Wij als gemeenten krijgen de gevolgen van beleid uit Den Haag op ons bordje, maar ik vind het onterecht dat wij de brokken moeten opruimen."

De burgemeester laat verder weten dat gemeenten er alles aan doen om de problemen op te lossen, maar dat het ergens ophoudt. Er wordt nu beter samengewerkt met de politie, maar Verhulst vindt dat het niet zover moet komen. In zijn eigen gemeente ziet hij de gevolgen van de bezuinigingen. "Dit jaar alleen al gaat het om zo'n zeventig gevallen waarbij de hulp van de politie wordt ingeroepen om de situatie te kalmeren. Die mensen horen eigenlijk geholpen te worden door Emergis”, aldus de burgemeester.

Door bezuinigingen zijn er opnameplaatsen gesloten en kunnen niet alle cliënten worden geholpen. Ook worden niet alle behandelingen meer vergoed door de zorgverzekering, waardoor patiënten pas in aanmerking komen voor een behandeling als de klachten zijn verergerd.

© Nationale Zorggids