Normal_migraine

Iedere dag hebben ruim 70.000 mensen in Nederland een migraine-aanval. Uit cijfers van de Nederlandsche Bank blijkt dat dit het bedrijfsleven elk jaar 1,7 miljard euro kost. Dat meldt NU.nl.

Rob van Doorn, directeur van de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten, snapt wel waarom de kosten zo hoog zijn. "De economische kosten van migraine zijn hoog omdat patiënten op het moment van een aanval onmogelijk door kunnen werken. De pijn is zo hevig en vaak misselijkmakend, dat mensen weinig anders kunnen dan zich ziek te melden en naar huis te gaan", zegt hij.

In Nederland lijden drie miljoen mensen aan migraine. Van hen denkt 37 procent dat dit te maken heeft met spanningshoofdpijn. Dat zou erop kunnen duiden dat ze verkeerd of onvoldoende worden behandeld. "Werkgevers moeten zich realiseren dat migraine een serieuze aandoening is. Het is niet zomaar een hoofdpijntje", vindt Van Doorn. Volgens hem verzuimen werknemers met migraine naar schatting gemiddeld drie tot zeven dagen extra als gevolg van hun ziekte, en dat is lang niet altijd nodig als tijdig een goede behandeling is gevonden.

De vereniging van Van Doorn organiseert deze week samen met de Vereniging van Nederland Hoofdpijncentra en Novartis Consumer Health de tweede editie van de Migraine Week.

© Nationale Zorggids