Normal_normal_eenzaam_depressie_ggz_pychiatrie

Een team van het Landelijk Platform GGz gaat gemeenten vanaf vandaag bijstaan om mensen met ernstige psychische problemen hulp te leveren. Het lukt de gemeenten vaak niet om aan de hulpvraag te voldoen. Het ministerie van Volksgezondheid gaat deze 'taskforce' betalen. Dat meldt de NOS.

De taskforce heeft als taak om cliëntenorganisaties van psychiatrische patiënten en gemeenten beter te laten samenwerken. Volgens Ineke Smidt, het gezicht van de Taskforce, zijn gemeenten niet goed op de hoogte van de eisen die worden gesteld aan de inkoop van begeleiding, de inkoop van dagbesteding en begeleid wonen.

"Er is zorg, maar veel organisaties kijken niet over hun eigen schutting, waardoor hun aanbod te vaak niet aansluit op het individu. Veel kwetsbare mensen vallen tussen wal en schip. En het was juist de bedoeling dat de zorg dichtbij en op maat zou zijn”, aldus Smidt, die in het verleden onder andere als wethouder in Almere werkzaam was.

Jenny Zwijnenburg is sociaal werker en zij helpt een groep mensen uit de GGZ die noodgedwongen zelf de dagbesteding regelt. Zij ziet dat steeds meer mensen met psychische problemen geen passende zorg krijgen. “Je ziet te veel bureaucratie", stelt zij. De Taskforce gaat onder andere de gemeente bijstaan in de ondersteuning van de groep die Zwijnenburg helpt.

© Nationale Zorggids