Normal_crisiskaart_site-326x159

Op 2 december 2015 is Stichting Crisiskaart® Nederland opgericht. Het belangrijkste doel van deze Stichting is het verlenen van het kwaliteitskeurmerk aan regionale crisiskaartprojecten in Nederland. Het keurmerk kan worden verleend aan crisiskaartprojecten die voldoen aan de kwaliteitscriteria. Dit meldt Landelijk Platform GGZ. 

Met Stichting Crisiskaart® Nederland heeft het landelijke netwerk van regionale crisiskaartprojecten een eigen juridisch en financiële entiteit gekregen. Zo kunnen de opgebouwde kwaliteit- en netwerkactiviteiten zelfstandig worden voortgezet. Hierdoor kan een structurele financiering en implementatie van de kaart dichterbij komen. Hiermee kan zij haar kwaliteitscriteria toetsen en handhaven, en het merkenrecht te beschermen. De Crisiskaart® is erkent als goede interventie, good practices, in de langdurige ggz.

Crisiskaartprojecten zijn gericht op het opstellen van crisisplannen en de uitgifte van de kaarten. De kaart is een middel om personen met psychiatrische problematiek te helpen aan te geven hoe zij in een crisissituatie behandeld willen worden. Een Crisiskaart® bestaat uit een kaart die de persoon bij zich kan dragen en een daarbij behorend, meer uitgebreid crisisplan. Een crisisplan is een overeenkomst tussen de persoon en derden waarin hij zijn wensen heeft afgesproken.

De Crisiskaart® sluit goed aan bij belangrijke ontwikkelingen rond de zorg van mensen met een psychische aandoening, de verdergaande vermaatschappelijking en ambulantisering van de zorg. Ook mensen met een psychiatrische aandoening zullen zo lang mogelijk thuis zorg ontvangen. Met de kaart kunnen ook mensen met een crisisrisico meer hun ‘eigen regie’ voeren. Zij kunnen in hun crisisplan vastleggen en afspreken welke hulp en steun zij nodig hebben vanuit hun eigen omgeving.

Een crisisplan en crisiskaart® vormen een instrument bij uitstek voor mensen met een psychiatrische aandoening om afspraken te maken over de door hen gewenste steun, hulp, opvang en behandeling als het minder goed met hen gaat. In een crisisplan staan afspraken met hun omgeving, naastbetrokkenen en hulpverleners, op diverse levensgebieden. Zo kan een Crisiskaart® ook een instrument zijn voor mensen die verward zijn in de openbare ruimte.