Normal_pil_medicijnen

Het aantal gebruikers van ADHD-pillen is de afgelopen vijf jaar met een derde gestegen. Dat betekent dat er nu ongeveer tweehonderdduizend gebruikers zijn in Nederland. Uit cijfers van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) blijkt dat volwassen vaak hun eerste ADHD-pil ontvangen van de huisarts, terwijl kinderen die van de psychiater krijgen. Dat meldt Medisch Contact. 

Het onderzoek vond plaats omdat de Vereniging voor Psychiatrie in het voorjaar van 2015 aangaf dat ADHD-middelen aan kinderen werden voorgeschreven zonder grondig onderzoek te doen vooraf. Ook gebruiken studenten methylfenidaat – een van de medicijnen gebruikt voor ADHD – om zich beter te kunnen concentreren tijdens het studeren. Op basis van de melding bekeek het IVM het voorschrijfgedrag in de eerste- en tweedelijnszorg.

Het IVM concludeert dat de meerderheid van de ADHD-pil gebruikers nog steeds onder de 18 jaar is. Toch was meer dan de helft van de nieuwe gebruikers in 2014 ouder dan 18 jaar.

Jaarlijks bekijkt het IVM  of huisartsen de NHG-Standaarden volgen en brengen daarbij de meest voorgeschreven geneesmiddelen in kaart. Meer informatie over de laatste NHG-Standaarden is hier te lezen.