Normal_psychose_depressie

In Noord-Nederland is de kans dat iemand met een psychose zelfmoord pleegt aanzienlijk gedaald. Onderzoekers van Lentis en het UMCG in Groningen denken dat dit met de verbetering van zorg aan psychosepatiënten te maken heeft. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Waar het risico op suïcide door een psychose twintig jaar geleden 10 procent was, is dat nu gedaald naar 2,4 procent, zo schrijven de onderzoekers in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Bij patiënten met een psychose is zelfmoord een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdig overlijden. Veel van deze patiënten worden nu geholpen door in het begin intensief te behandelen. Ook samenwerking tussen de ggz-instellingen en academische zorg draagt bij aan de de daling van het aantal zelfdodingen tijdens een psychose.

De samenwerking tussen de zorginstellingen in Noord-Nederland is een schoolvoorbeeld voor deze verbeterde zorg, vindt professor dr. Lieuwe de Haan van het AMC Amsterdam. Hij is te spreken over de benadering. De aanpak die in het noorden wordt gehanteerd kan volgens hem breder worden ingevoerd om er zo voor te zorgen dat minder patiënten met bijvoorbeeld schizofrenie zelfmoord plegen. 

©Nationale Zorggids