Normal_legerdesheils

Door bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) bevinden zich tussen het toenemende aantal verwarde mensen steeds vaker vrouwen. Tot voor kort bestond de dagopvang van het Leger des Heils voornamelijk uit mannen, maar de laatste maanden komen er steeds meer vrouwen bij. In het bijzonder jonge vrouwen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Femke Kemink van het Leger des Heils in Den Haag licht toe: “In onze dagopvang voor daklozen hebben we nu vier ernstig verwarde vrouwen onder de 25 jaar. Dat lijkt misschien niet heel veel, maar het is een behoorlijke toename. Tot voor kort kregen we zelden of nooit jonge vrouwen die bij ons voor opvang aanklopten.” Deze vrouwen werden eerder in de ggz-instellingen opgevangen, maar door de bezuinigingen is dat lang niet altijd meer mogelijk. De instellingen hebben veel extra werk gekregen, maar geen extra capaciteit.

De problemen voor verwarde mensen worden in de nabije toekomst waarschijnlijk eerst erger voordat de situatie zal verbeteren, denkt Kemink. De locaties 'beschermd wonen' zitten vol en er is geen doorstroming. Dit zorgt ervoor dat nieuwe mensen die hulp nodig hebben genoodzaakt zijn om aan te kloppen bij de noodopvang van het Leger des Heils. Ook de Kessler Stichting merkt een toename in het aantal meldingen. Ze hebben honderd bedden voor nachtopvang. Voorheen sliepen mensen in de zomer liever buiten en bleven bedden leeg. Afgelopen zomer zat de stichting voor het eerst vol. 

©Nationale Zorggids