Normal_gokken-verslaving-gokverslaving

Wanneer online gokken en het reclame maken daarvoor gelegaliseerd wordt, vrezen verslavingsdeskundigen voor een toename in het aantal gokverslaafden. De Tweede Kamer buigt zich binnenkort over het nieuwe plan waarin staat dat aanbieders reclame mogen maken voor online gokken. Door de legalisering krijgen online aanbieders echter alleen een vergunning wanneer zij zich aan strenge houden. Dit meldt NOS. 

Het opheffen van het reclameverbod zou volgens deskundigen voor een toename in het aantal gokverslaafden kunnen zorgen. Nu is het nog verboden voor online aanbieders om reclame te maken. “De afgelopen jaren nam het aantal probleemspelers eerder af dan toe. Invoering van reclame kan stimuleren dat bestaande gokkers vaker gaan spelen en dat je nieuwe mensen trekt”, zegt Geert-Jan Meerkerk van onderzoeksinstituut IVO. Hij waarschuwt voor het feit dat jongeren kwetsbaar zijn voor reclame voor online gokken.

Het legaliseren zou ook voordelen met zich meebrengen. “Op dit moment zijn spelers helemaal aangewezen op de goedheid van online aanbieders. Je kunt niet inschatten of de roulettetafel eerlijk staat afgesteld en of er iets wordt gedaan aan verslavingspreventie”, aldus Floor van Bakkem van verslavingsinstelling Jellinek. Zij zegt namens de Nederlandse instellingen voor verslavingszorg dat zij de legalisering steunen omdat dit de gokker juist kan beschermen.

Online aanbieders moeten zich aan strenge regels houden om een vergunning te verkrijgen. Zo moeten spelers zich verplicht registreren en er moeten persoonlijke limieten worden vastgesteld. Als een speler meer geld heeft ingezet dan hij of zij als doel heeft ingevoerd, moet het spel tijdelijk gepauzeerd worden.

De lange termijn effecten van de reclamespotjes zijn nog niet duidelijk. In Nederland liggen de schattingen van risico- en probleemspelers tussen de 83.00 tot 140.000. Een gokverslaving kan grote gevolgen hebben voor de speler en zijn of haar direct omgeving. Agressie, schulden en relatieproblemen liggen op de loer, zo onderstreept de Tweede Kamer in het wetsvoorstel.

© Nationale Zorggids