Normal_depressie-depressiviteit-man

Patiënten in de geestelijke gezondheidszorg dreigen in de knel te komen door marktwerking binnen de sector. Volgens Damiaan Denys, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), zijn patiënten met complexe problematiek voornamelijk de dupe, omdat budgetten verkeerd besteed worden. Dit meldt Het Parool. 

Denys stelt dat marktwerking de voornaamste reden is dat kwetsbare psychiatrische patiënten te weinig zorg krijgen. “Dit systeem heeft zijn uiterste houdbaarheidsdatum bereikt. Met complexe patiënten kun je niet scoren. Wat moet je met iemand met een borderline-persoonlijkheidsstoornis die al voor de achtste keer suïcide heeft proberen te plegen? Dan denkt een instelling al gauw: ja, die wil ik niet hebben.”

Volgens de voorzitter van NvvP is een te groot deel van het beschikbare budget uitgegeven aan de lichtste zorg. Dit zou tot gevolg hebben dat patiënten met complexe problemen niet de hulp ontvangen die zij zouden moeten krijgen. Ook zou het geld dat nu wordt uitgegeven aan regelgeving, beter geïnvesteerd kunnen worden in de zorg voor patiënten. Onlangs is al met minister Schippers van Volksgezondheid afgesproken dat administratieve lasten verlicht worden om zo meer aandacht voor de patiënt en de kwaliteit van de zorg te realiseren.

© Nationale Zorggids