Normal_bejaard_dementie_oud_handen_zorg_euthanasie_

Alzheimer Nederland heeft de Utrechtse Heuvelrug als eerste dementievriendelijke gemeente uitgeroepen. De stichting voor mensen met dementie onderzocht met zogenoemde mysteryguests hoe behulpzaam medewerkers van diverse gemeenten waren. Dat meldt NU.nl.

“Een dame kwam tijdens een vergadering met een wethouder binnen met een vraag. Zij speelde een verward persoon. Als je dan goed handelt volgens bepaalde criteria, dan slaag je voor de test”, zegt burgemeester Frits Naafs van de Utrechtse Heuvelrug tegen RTV Utrecht. Toch deed de gemeente het niet altijd goed. In 19 procent van de testgevallen reageerde de gemeente niet adequaat. De burgemeester wil dat de gemeente leert van de tips die het kreeg van Alzheimer Nederland.

De tests van de stichting moeten bewustzijn creëren bij gemeenten. Zij moeten meer rekening gaan houden met het toenemende aantal dementerende mensen. Diverse Nederlandse gemeenten werken mee aan het initiatief van Alzheimer Nederland, waaronder de gemeenten Amsterdam en Groningen.

Door: Redactie Nationale Zorggids