Normal_normal_verward

Hoogleraar Niels Mulder van de Erasmus Universiteit denkt dat de politie in de toekomst steeds meer te maken krijgt met ernstig verwarde personen. De ambulante zorg aan mensen met psychische problemen thuis schiet tekort. Mulder, die tevens psychiater is bij Parnassia Groep, pleit voor verder kijken dan alleen naar de crisisopvang. De kern van het probleem zit juist in de hulp thuis. Dat meldt De Monitor.

Mulder vindt het een mooi streven om verwarde personen zo veel mogelijk thuis te helpen, maar de ondersteuning voor deze mensen neemt af. “Het wrange is dus dat we met de mond belijden dat we mensen meer en langer thuis willen houden, en anderzijds opvangvoorzieningen in de wijk sluiten”, zegt Mulder. Er komen geen voorzieningen of hulpmogelijkheden bij zodat mensen thuis geholpen kunnen worden. Mulder noemt dat een ‘ontzettende scheefgroei'. Hij merkt dat psychiaters en andere hulpverleners hierdoor steeds meer achter de feiten aan lopen.

Verwarde personen vallen door de scheefgroei vaak tussen wal en schip. Problemen wordn steeds erger bij de cliënt én in de samenleving. De hoogleraar wil dat er meer aandacht wordt besteed aan hulp thuis voor ernstig verwarde personen. Er moet landelijke regie gevoerd worden op de hoeveelheid ambulante teams. Met voldoende en kwalitatief goede zorg wordt een psychose of crisis tegen gegaan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids