Normal_copyright_stockfreeimages_medicatie_wekelijks_pillen_medicijndoos

Wie medicatie voor een posttraumatische stressstoornis (PTSS) krijgt, ziet daar mogelijk niet de optimale resultaten van. Onderzoekers van de Universiteit van Washington in Amerika hebben ontdekt dat de werking van het middel bepaald wordt door de bloeddruk van de patiënt. Een lage bloeddruk zorgt bij een derde van de patiënten voor weinig effectiviteit bij de behandeling van PTSS. Dit meldt Nu.nl.

Het middel prazosine en soortgelijken worden voorgeschreven om patiënten met een posttraumatische stressstoornis te behandelen. Volgens de onderzoekers is dit echter niet voor alle patiënten effectief. Zij stellen in hun studie die gepubliceerd is in ‘Biological Psychiatry’ dat de bloeddruk van de patiënt mogelijk invloed heeft op de behandeling. Zo blijkt een hoge bloeddruk het effect van prazosine positief te beïnvloeden. Een lage bloeddruk kan juist zorgen voor een verminderde werking van het medicijn.

Met de resultaten van de studie hopen de onderzoekers dat er in de toekomst vaker wordt gedacht aan de relatie tussen de effectiviteit en de bloeddruk van een patiënt als er nieuwe geneesmiddelen worden ontwikkeld. In het onderzoek kwam niet naar voren of er alternatieve middelen zijn voor de behandeling van PTSS bij patiënten met een lage bloeddruk. Bij ongeveer 30 procent van de patiënten slaat de behandeling nu niet aan.

Door: Redactie Nationale Zorggids