Normal_politie_achterkant

De Nationale Politie onderhandelt momenteel met drie ggz-instellingen over ggz-opvang voor politieagenten die in psychische nood verkeren. Het doel is om zelfdoding onder agenten tegen te gaan door ze in een speciale voorziening de juiste psychische hulp te geven. Hopelijk verlaagt dit de drempel voor agenten die hulp nodig hebben. Ieder jaar plegen zeven ongeveer politiemensen zelfmoord. Dat meldt Algemeen Dagblad.

De drempel voor agenten om psychische hulp te zoeken is vaak hoog en wanneer zij wel hulp zoeken stuiten vaak op onbegrip bij hulpverleners. “Gelet op de kosten, worden politiemensen nu vaak naar psychologen en psychiaters gestuurd die nog niet zo lang zijn afgestudeerd. Zij hebben geen flauw idee hoe het is om bijvoorbeeld in een loop van een pistool te kijken of een wapen vast te houden”, zegt Geert Priem, voorzitter van politiebond ANPV.

Politiewetenschapper Jaap Timmer van de Vrije Universiteit ziet dat landen om Nederland heen al gebruiken maken van ggz-opvang speciaal voor politieagenten. Hij denkt dat als Nederland dit ook invoert, het aantal zelfdodingen onder agenten daalt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids