Normal_logo_ggz_friesland

Bestuursvoorzitter Adriaan Jansen van GGZ Friesland roept de politiek op om meer te investeren in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Door geld te stoppen in de ggz kan deze worden aangepast, waardoor Nederland veilig wordt. De politiek lijkt de oorzaak van veel veiligheidsproblemen te negeren, schrijft Jansen. Dat melden Zorgvisie en GGZ Friesland.

“Een deel van de investeringen die politieke partijen voorstaan, moeten worden gedaan in openbare en sociale geestelijke gezondheidszorg”, bepleit de bestuursvoorzitter van GGZ Friesland. In zijn oproep heeft hij het over de opkomst van de verwarde personen, de daaraan gerelateerde beddenafbouw en de ambulantisering.

“De ggz-branche bouwt bedden af, de politie komt te weinig toe aan haar kerntaken, via social media ligt ieder incident binnen enkele minuten op straat. En zo is daar het fenomeen 'verward persoon'. Een gedegen analyse van deze rubriek ontbreekt nog steeds. Maar wat we wel weten, is dat het om een verzameling zeer uiteenlopende problemen gaat waarvan de relatie met de beddenafbouw in de ggz op z'n minst discutabel is.” schrijft Jansen.

De bestuursvoorzitter wil dat de ggz naar voren wordt geschoven, nu lijkt het enkel te dienen als klinisch vangnet. Hij erkent dat dit een ingewikkelde transformatie is, want de verplaatsing van bedden naar ambulantisering gaat hand in hand met een cultuuromslag en met onzekerheid. Ambulante zorg voor mensen met milde psychische problemen is relatief gemakkelijk te behandelen, maar zodra het gaat om ernstigere problemen is zorg op een ander niveau en in een andere omgeving nodig. Hier zoekt Jansen juist niet naar indvidualisering, maar naar samenhang met andere partners.

Kijkend naar ggz in de wijk, is het nog onduidelijk hoe dit vorm moet krijgen. Diverse regio’s in Nederland voeren hiermee experimenten uit. Hij vreest ervoor dat ggz-professionals in de wijk hun kennis verliezen, want professionals hebben kennisontwikkeling, training en intervisie nodig. Jansen pleit voor een meer zichtbare, pro-actievere ggz, waarbij professionals kennis leren delen en verbindingen leggen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids