Normal_tralies__ggz__tbs__gevangen__crimineel24

Een man die in de Oostvaarderskliniek in Almere onder tbs-behandeling stond, heeft vorige week zelfmoord gepleegd in de instelling. De tbs’er werd ‘s ochtends vroeg aangetroffen in zijn cel, zo meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie. Volgens bronnen werd de man al jaren behandeld in de tbs-kliniek. Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar de omstandigheden en reden van de zelfmoord. Dit meldt RTL Nieuws.

Zelfmoorden komen vaker voor tbs-klinieken, hoewel de cijfers hierover niet eenduidig zijn. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat er in 2016 geen sprake was van suïcide in een tbs-kliniek, terwijl Omroep Brabant meldt dat in datzelfde jaar binnen de Woenselse Poort al sprake was van vier zelfmoorden in drie maanden tijd. In februari 2016 was er zelfs een dubbele zelfmoord toen twee tbs’ers in de kliniek hun eigen leven namen.

Tbs-klinieken kunnen aansprakelijk worden gesteld wanneer iemand in hun instelling zelfmoord pleegt. Dat gebeurde in het geval van de 52-jarige Fokko Trip, die samen met een 26-jarige vrouw zelfmoord pleegde in de Woenselse Poort in 2016. Op de afdeling waar zij verbleven, werd niet gecontroleerd op wapens. Of er ook sprake was van een wapen in de Oostvaarderskliniek, is nog niet bekend. De Woenselse Poort heeft na een kritisch rapport van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) verbeteringsmaatregelen doorgevoerd.

Door: Redactie Nationale Zorggids