Normal_brandweer3211

De 37-jarige Veendammer die woensdag door een waarschijnlijk zelf veroorzaakte gasexplosie om het leven kwam, werd op de afdeling Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UCMG) voor schizofrenie behandeld. Het ziekenhuis zegt geen signalen te hebben opgepikt die zouden leiden tot een dergelijke gebeurtenis. Er komt een intern onderzoek naar het incident en de Inspectie voor de Gezondheidszorg is hierover ingelicht. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Het incident van woensdag is de derde in een reeks explosies in het noorden van Nederland. In 2015 blies een verwarde man in Drachten een flatgebouw op en in oktober 2016 was er een zelfde soort voorval. De man uit Veendam bleek al tijdenlang ‘s nachts geluidsoverlast te veroorzaken. Hij was een paar keer gedwongen opgenomen. De woningcorporatie waarvan de man huurde wilde hem in een andere woning hebben.

Mensen op social media vinden het de schuld van de zorg dat dergelijke situaties plaatsvinden. Psychiater Niels Mulder van de Erasmus Universiteit noemt deze beschuldiging te kort door de bocht. Hoewel er niets mis is met de ambulante zorg, is het personeel die werkzaam is in de ambulante zorg wel overbelast. De financiering voor deze zorgvorm blijft gelijk, maar de werkdruk stijgt. “Ze hebben minder tijd voor de groep die juist zo complex is”, zegt Mulder. Tevens is er een groep mensen die zorg nodig heeft, maar dit weigert. Zorgmedewerkers hebben geen tijd meer om het vertrouwen van deze groep patiënten te winnen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids