Logo_woenselse_poort_-_tbs

Twee broers van de tbs’er die vorig jaar samen met een andere bewoner zelfmoord pleegde, hebben een schikking getroffen met de Woenselse Poort waar de twee verbleven. De familie van de man heeft de tbs-kliniek aansprakelijk gesteld omdat er onvoldoende beveiliging was waardoor een vuurwapen naar binnen gesmokkeld kon worden. Wat er in de schikking precies is afgesproken, is niet openbaar gemaakt. Dit meldt NOS. 

Wel is bekend dat de familie een schadebedrag eiste van 8.000 euro, wat de kosten van de crematie van de man zou moeten dekken. Of de nabestaanden dit geld ook hebben ontvangen, is niet bekend. Ze hebben in een gezamenlijke verklaring met de Woenselse Poort gezegd dat ze “samen de zaken rondom het overlijden van de man goed hebben afgewikkeld.” De Woenselse Poort heeft laten weten het te betreuren dat de man zelfmoord heeft gepleegd.

Na het incident vorig voorjaar hebben onder andere de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Inspectie Veiligheid en Justitie onderzoek gedaan binnen de instelling. Daaruit bleek dat er tekortkomingen waren bij de tbs-kliniek. Zo was er sprake van een onveilig leef- en werkklimaat voor zowel de cliënten als de medewerkers. Volgens het rapport van de inspecties kwam dit onder andere door tekortkomingen in de personele bezetting, de bedrijfscultuur en de managersstructuur.

Daarnaast werden drugs gedoogd op de afdeling waar de man en de vrouwelijke bewoner zich bevonden. Ook werd er niet gecontroleerd op wapens. Dit leidde er toe dat de twee in februari vorig jaar zelfmoord pleegden met een wapen dat naar innen was gesmokkeld. De Woenselse Poort heeft verscheidene verbeteringsmaatregelen doorgevoerd na het incident.

Door: Redactie Nationale Zorggids