Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Een duiveluitdrijving heeft de Twentse gemeenten doen besluiten het contract met stichting Ezra Zorg te beëindigen. De stichting maakte hiervoor gebruik van het geld dat bedoeld is voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeenten vinden dat een duiveluitdrijving niet valt onder de noemer goede zorg. Een psychische zieke vrouw die het slachtoffer was van de zogezegde uidrijving deed aangifte. Dat meldt Tubantia.

De vrouw werd behandeld bij Mediant, maar stond onder begeleiding van de christelijke stichting Ezra Zorg. Enkele maanden geleden zei de vrouw dat ze stemmen en beelden in haar hoofd hoorde en zag die haar nare opdrachten gaven, zoals glas kapotslaan of hete thee in haar gezicht gooien.

Op een gegeven moment kwam de vrouw op ingeven van de stichting op bezoek bij een dominee. Daar leek zij compleet van de wereld en vertelde de stem haar dat ze een einde aan haar leven moest maken. Ezra Zorg maakte echter nooit aanstalten om hierover contact op te nemen met Mediant. Medewerkers van de stichting probeerden in plaats daarvan de ‘duivel’ weg te sturen middels gebed. Na de duiveluitdrijving door de pastoor bleef de vrouw suïcidaal. Een zelfmoordpoging volgde.

De gemeenten werden op de hoogte gebracht van de situatie toen de vrouw aangifte deed van geestelijke mishandeling en vrijheidsberoving. Hiermee hadden de gemeenten direct voldoende informatie om het contract met de stichting op te zeggen. Pastorale bevrijding valt volgens hen niet onder de gecontracteerde zorg. Bovendien had ggz-instelling Mediant ingeschakeld moeten worden.

Ezra zorg heeft inmiddels haar spijt betuigd, maar blijft erbij dat het gebed en gezang onder begeleiding valt en daarom als Wmo-zorg werd gedeclareerd. Hoewel de stichting heeft gezegd een eventuele zelfde soort situatie anders aan te pakken, neemt de rechter daar geen genoegen mee. Die vindt dat ‘Ezra haar contractuele taak heeft overschreden op een voor cliënte niet ongevaarlijke wijze, en heeft onder meer niet tijdig psychiatrische hulp ingeroepen”. De gemeenten hadden er volgens de rechter op mogen en moeten vertrouwen dat de stichting zich professioneel en verantwoord gedraagt ten opzichte van cliënten, zonder dat hierin grenzen worden overschreden. “Dat vertrouwen is ernstig geschonden.”

Door: Redactie Nationale Zorggids