Normal_stethoscoop__computer__toetsenbord__informatie__medisch

Stop Benchmark ROM, een initiatief van mensen en organisaties uit de geestelijke gezondheidszorg, die willen dat de Stichting Benchmark GGZ (SBG) ophoudt met het verwerken van gegevens van patiënten in de geestelijke gezondheidszorg. De reden hiertoe is dat SBG de patiëntgegevens in strijd met de wet verwerkt. Omdat SBG weigert de gegevensverwerking te staken zal aan de kortgedingrechter 13 juli 2017 bij de Rechtbank Utrecht worden gevraagd om SBG hiertoe te bevelen. Dit meldt Stop Benchmark ROM.

De SBG verzamelt gegevens over de patiënt en de behandeling door psychiaters en psychologen binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Het verzamelen van de gegevens is onderdeel van een akkoord tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars. De gegevens zouden gebruikt worden om de prestaties van behandelaars te vergelijken. De gegevens die SBG ontvangt zijn zeer gevoelige gegevens zoals een diagnose voor alcoholverslaving, erectiestoornis of pedofilie, maar ook antwoorden op zeer intieme vragen zoals of iemand zelfmoordneigingen heeft.

SBG meent dat de gegevens die zij ontvangt geen persoonsgegevens zijn en dat daarom de Wet bescherming persoonsgegevens niet van toepassing is. Dit zou het geval zijn omdat de gegevens gepseudonimiseerd worden aangeleverd, zonder naam, adres of andere direct identificerende gegevens. Wat SBG hier echter allereerst over het hoofd ziet is dat er voldoende andere gegevens worden ontvangen door SBG. Met deze gegevens kunnen patiënten ook worden geïdentificeerd. De wet sluit bovendien niet uit dat SBG de gegevens ter beschikking stelt aan derden zoals verzekeraars.

Omdat het om persoonsgegevens over iemands gezondheid gaat, mogen deze gegevens in beginsel niet verwerkt worden. Patiënten hebben SBG geen uitdrukkelijke toestemming verleend. De Wet bescherming persoonsgegevens bevat verplichtingen dat de personen wiens persoonsgegevens worden verwerkt, adequaat worden geïnformeerd over wat er met hun persoonsgegevens gebeurt. SBG heeft de patiënten echter niet geïnformeerd over de verwerking van hun gegevens.

Op 13 juli 2017 om 9.00 uur zal er een kort geding plaatsvinden bij de Rechtbank Midden-Nederland in Utrecht. Daarbij wordt gevorderd dat SBG de verwerking van persoonsgegevens van patiënten zal staken, omdat deze verwerking in strijd is met de wet.

Door: Redactie Nationale Zorggids