Normal_logo_emergis

Afgelopen weekend is voor de tweede keer in korte tijd iemand neergestoken in een beschermwonenlocatie van ggz-instelling Emergis. Zaterdagavond overleed een mannelijke bewoner nadat hij vermoedelijk door een vrouwelijke medebewoner werd neergestoken. Emergis stelt een intern onderzoek in naar het incident. Dat melden NOS en Telegraaf. 

Bij de eerdere steekpartij, waarbij een man zware verwondingen opliep, was er drank en drugs in het spel. Dit was niet het geval bij het incident van zaterdagavond. “We hebben nooit spanning gemerkt tussen de dader en het slachtoffer. Je hoopt eigenlijk dat de politie nog iets ontdekt, waardoor duidelijk wordt wat de toedracht is geweest”, zegt De Schipper. Volgens de Telegraaf belde de verdachte zelf 112 om te melden dat zij iemand ging vermoorden. 

Uit intern onderzoek moet blijken of Emergis zelf goed handelde en of de begeleiding en beveiliging van de instelling op orde is en de behandeling van de patiënten wordt onder de loep genomen. Ook de politie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zoeken uit wat er gebeurd is. Naar verwachting komt IGJ ook met enkele aanbevelingen die door Emerigs overgenomen zullen worden.  

Op de locatie van het incident wonen 22 patiënten die kampen met verschillende psychiatrische stoornissen of met een verslaving. Iedere patiënt heeft zijn eigen kamer, maar er zijn ook gemeenschappelijke ruimten. Of de psychische achtergrond van de verdacht een rol heeft gespeeld in de toedracht is nog niet bekend. 

Door: Redactie Nationale Zorggids