Normal_geld__portemonnee__muntgeld

De gemeente Amsterdam gaat in een aantal gevallen het eigen risico betalen van jongeren die gebruik maken van geestelijke gezondheidszorg (ggz). Uit onderzoek is gebleken dat de jongeren zorg mijden zodra ze 18 jaar oud worden, omdat zij dan onder de Zorgverzekeringswet vallen en voor hun behandeling eerst zelf 385 euro moeten betalen. De gemeente hoopt dat deze kwetsbare groep jongeren hun behandeling blijft volgen wanneer het eigen risico voor hen betaald wordt. Dit meldt Parool.

In totaal gaat het om ongeveer 450 jongeren tussen de 18 en 24 jaar oud. Amsterdam betaalt dit eigen risico vanuit het Fonds Bijzondere Noden Amsterdam en hoopt hiermee niet alleen de behandelingen door te laten gaan na de 18e verjaardag, maar ook om zwaardere problematiek te voorkomen. Wanneer een jongere zijn of haar ggz-behandeling staakt om de hoge kosten, is er ook vaker sprake van een terugval enkele jaren later. Deze is in de meeste gevallen ernstiger en duurder, wat juist tot hogere zorgkosten leidt.

Vanaf 2015 worden de kosten van geestelijke gezondheidszorg niet meer via de gemeente vergoed voor iedereen die ouder is dan 18 jaar. De laatste jaren komen de jongeren dus voor een flinke kostenpost te staan voor hun behandeling voor onder andere depressie, drugsverslaving of psychosen. Ook psychiaters zien zorgmijders in de praktijk. Zij proberen hun patiënten te overtuigen van het nut van een behandeling, maar moeten daarbij direct mededelen dat de eerste 385 euro voor eigen rekening is. Dit hoge eigen risico was daarom reden om niet over te gaan tot behandeling, wat een negatief effect kan hebben op de patiënt. De gemeente hoopt deze jongeren nu van goede zorg te kunnen blijven voorzien door een klein deel patiënten financieel tegemoet te komen.

Door: Redactie Nationale Zorggids