Normal_raam_meisje

Patiënten worden sinds 2014 vaker behandeld in de lichtere basis ggz en door de praktijkondersteuner huisartsen ggz (POH-GGZ). Ze komen minder snel in de gespecialiseerde ggz terecht. Meer dan 80 procent van de huisartsen heeft een POH-GGZ. Dat zijn enkele inzichten uit een door Vektis Intelligence breed uitgevoerde analyse op de ggz. Dat meldt Vektis. 

Mensen met een depressie vormen één van de grootste groepen binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Binnen de gespecialiseerde ggz is het zelfs de grootste groep. Twee derde van de mensen die in een jaar wordt behandeld voor depressie heeft het jaar daarna ook ggz. Bij ruim 10 procent van de mensen met depressie wordt binnen 2 jaar na afloop van een behandeling een nieuwe behandeling gestart. Bij vrouwen zijn angst en depressie de meest voorkomende diagnoses. Bij mannen zijn dit schizofrenie en verslaving.

De meeste aanbieders in de ggz zijn vrijgevestigd. Instellingen leveren de meeste zorg in de gespecialiseerde ggz. In de basis ggz neemt de gz-psycholoog het leeuwendeel van de behandelingen voor zijn rekening. Ruim 80 procent van de huisartsen heeft een POH-GGZ.

Door: Redactie Nationale Zorggids