Normal_gevangenis

Een tbs-kliniek in Amsterdam en de begeleiders van een psychotische tbs’er hebben in 2015 verschillende fouten gemaakt. De tbs’er die op begeleid verlof was, stak een vrouw zomaar in het gezicht. Dit meldt RTL Nieuws die in een intern rapport kon inzien. 

Tijdens het begeleid verlof in september 2015, ging de tbs’er er tijdens een familiefeestje vandoor. Toen hij uit het zicht van zijn begeleiders was, stok hij zomaar een vrouw in haar gezicht. Niet de begeleiders, maar de broer van de man merkte zijn verdwijning op.

Uit het rapport blijkt dat de begeleiders onder meer geen onderlinge afspraken hadden gemaakt en dat er in het verlofprotocol van de kliniek geen instructies stonden over de begeleiding van een tbs’er met twee personen. Voorafgaand aan een begeleid verlof moet altijd een signaleringsplan besproken worden en dat is niet gebeurd. Het signaleringsplan laat de mogelijke risico’s zien die in dit geval niet zijn vastgelegd. Ook was er mogelijk sprake van spanningsverhoging bij de tbs-patiënt, een factor die ook niet is meegenomen bij de voorbespreking van het verlof.

De man verbleef sinds 2012 in tbs-kliniek Inforsa, waar hij eerder 42 keer op verlof ging zonder incidenten. Hij zat daar omdat hij in 2011 –  ook toen zonder aanleiding – iemand neerstak met een mes. De 43ste keer dat hij buiten de deuren van de instelling trad, ging het echter mis. Naar aanleiding van het incident kwamen deskundigen tot de conclusie dat de tbs’er stemmen hoorde. Het blijkt een man te zijn met ernstige problemen en psychotische belevingen. Ze stelden paranoïde schizofrenie bij hem vast.

Het rapport in handen van RTL Nieuws is in 2015 al opgesteld, maar is nu pas in handen gekomen van de advocaat van de slachtoffer. Een kwalijke zaak, vindt hij. “Op het moment dat er zulke ernstige fouten worden gemaakt, dan moet je dat als overheid ruimhartig toegeven, zo’n mevrouw uitnodigen, excuses maken en haar schade vergoeden. En dan moet je niet dat rapport achterhouden”, aldus advocaat Richard Korver. De verdachte heeft inmiddels weer tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids