Normal_depressief_eenzaam_verdriet

Burgemeester Ferd Crone en woordvoerder namens de G40 (netwerk van middelgrote gemeenten) wil dat burgemeesters meer bevoegdheden krijgen om verwarde personen eerder te kunnen helpen. Het komt nu te vaak voor dat een persoon dat verward gedrag vertoont in het nieuws verschijnt na een (soms dodelijk) incident. Dat  meldt EenVandaag. 

“Iedere wethouder en burgemeester maakt vele gevallen per jaar mee waarin hij of zegt: waarom wordt deze persoon niet gedwongen zijn medicijnen te nemen of niet een tijdje in een kliniek opgenomen. Maar wij mogen dat niet doordrukken”, legt Crohne uit. Het verbaast hem daarom ook dat er zoveel oud-wethouders in het kabinet zitten die niet ingrijpen.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid laat weten druk bezig te zijn met een nieuwe wet waardoor één en ander beter geregeld kan worden. Maar hij benadrukt dat er nooit een wet zal zijn die alle incidenten kan voorkomen. Blokhuis vraagt de samenleving ook om meer geduld, omdat hij ziet dat er daar steeds minder van is. Verwarde personen zijn niet altijd levensgevaarlijk en dat moeten mensen zich ook beseffen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids