Normal_samen__afspraak

Nederland kent flinke wachtlijsten voor cliënten die geestelijke gezondheidszorg nodig hebben. Zorgverzekeraar VGZ en BuurtzorgT gaan samen deze wachtlijsten aanpakken. Dat kan omdat BuurtzorgT een unieke positie heeft, zo laten de organisaties weten. Waar in de rest van het land een groot tekort aan behandelaren is, heeft BuurtzorgT steeds meer psychiaters die solliciteren dan dat er vacatures zijn. Dit meldt VGZ. 

VGZ en BuurtzorgT zijn aan het onderzoeken waar gestart kan worden met nieuwe teams zodat verzekerden sneller geholpen kunnen worden. Bijvoorbeeld in Rotterdam-Zuid. Daar, net als in alle grote steden, kampen aanbieders met grote tekorten aan behandelaren: Rotterdam heeft zelfs de langste wachtlijsten van Nederland, soms tot wel 32 weken .

Directe start extra teams

VGZ en BuurtzorgT hebben besloten om hier direct te starten met extra teams. Het nieuwe team in Feijenoord is recent gestart en het nieuwe team in Charlois start binnenkort. VGZ-bestuurder Klink : “Door het opbouwen van een stevig sociaal netwerk zorgt BuurtzorgT ervoor dat na het zorgtraject de cliënt stevig genoeg in zijn of haar schoenen staat om mogelijke terugval op te vangen. Daarmee wordt de zorg effectiever, is het beter voor cliënten én door deze gezamenlijk inzet worden ze sneller geholpen.”

Innovatief contract

BuurtzorgT en Zorgverzekeraar VGZ hebben eerder dit jaar een innovatief contract gesloten. Het was voor het eerst dat BuurtzorgT een contract sloot met een verzekeraar. Eén van de doelen van dat contract was dat BuurtzorgT en VGZ samen de wachtlijsten in de ggz zouden gaan aanpakken. Hierbij wordt vooral gefocust op mensen die een ernstige psychiatrische aandoening hebben en die door die problemen het risico lopen om steeds meer geïsoleerd te raken.Op dit moment vindt een analyse plaats waar in Nederland nog meer mogelijkheden zijn om op deze wijze cliënten op de wachtlijst sneller te kunnen behandelen.

Door: Redactie Nationale Zorggids