Maatregelen problemen kwetsbare groepen

De Tijdelijke Werkgroep Sociale Impact roept op tot maatregelen zodat nieuwe kwetsbare groepen in de samenleving er niet nog meer problemen bij krijgen. Door de coronacrisis staan zzp'ers, flexwerkers en jongeren die klaar zijn met hun opleiding voor nieuwe sociale problemen. De werkgroep noemt in dit verband financiële problemen waardoor veel mensen met stress, eenzaamheid, huiselijk geweld en leerachterstanden te maken krijgen. De Tijdelijke Werkgroep Sociale Impact wordt geleid door Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam. Dit meldt de NOS.

De werkgroep bestaat naast Halsema onder andere uit burgemeester Depla van Breda, directeur Kim Putters van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en Micha de Winter, emeritus hoogleraar pedagogiek. Ministers Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid namen ook deel aan het overleg over sociale problemen.  

Met deze oproep wil de werkgroep ervoor zorgen dat deze kwetsbare mensen op tijd hulp krijgen en hun uitkering mogen behouden. Hiernaast is maatwerk nodig, vinden zij, en zullen bepaalde regels daarvoor opgeschort moeten worden. 

Hiernaast noemen zij andere zaken waar meer aandacht voor moet komen, zoals inspraak van kinderen en jongeren over de maatregel om anderhalve meter afstand te houden. Als het aan de werkgroep ligt, kunnen alleenstaanden met andere mensen tijdelijk een huishouden vormen.

Door: Nationale Zorggids