Steeds meer onzekere kinderen worden op zomerkamp gestuurd

Steeds meer ouders sturen hun kinderen naar zomerkamp, wanneer zij vaak gepest worden, verlegen zijn of weinig zelfvertrouwen hebben. Hier krijgen kinderen de ruimte om zichzelf veilig te kunnen ontwikkelen, wat volgens onderzoek een goede methode is. Dit meldt Omroep Gelderland.

 

In Putten begint de dag voor de twaalf jarigen met een gehesen vlag en een ontbijt. Ze hebben net allemaal het laatste jaar van de basisschool afgesloten en beginnen na de zomervakantie op de middelbare school. Een verandering die voor gemengde gevoelens kan zorgen bij kinderen.

Leerdoel

Tijdens de kamp gaan de deelnemers werken aan hun leerdoel. "We helpen ze met het naspelen van moeilijke situaties", vertelt Merel Nederend, directeur en psycholoog kind en jeugd van stichting Sterkamp.
 
"Onze kampen zijn voor onzekere kinderen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Of die het bijvoorbeeld moeilijk vinden om vrienden te maken of vriendschappen te houden. Of die gepest worden of moeite hebben met hun emoties te beheersen. Het is heel divers. Alles waar kinderen tegenaan kunnen lopen in het leven. Eigenlijk zijn het vaardigheden die voor ieder kind bruikbaar zijn."

Oefening baart kunst

Zo oefenen de kinderen hoe je omgaat met het maken van fouten. "In moeilijke situaties juist reageren, dat kan je aanleren door te oefenen", aldus Nederend. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat de trainingen helpen. Het blijkt dat de deelnemers na zes weken kamp zich minder angstig voelen in sociale situaties en dat sociale problemen zijn afgenomen. Na een controle van zes maanden later blijkt dat de trainingen nog steeds helpen.
 
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch