Henry van Loon ambassadeur theaterschool voor jongeren met autisme

Henry van Loon wordt in 2024 ambassadeur voor InterActing, de theaterschool voor jongeren met autisme. Deze non-profitorganisatie ondersteunt jongeren door middel van improvisatietheater. Van Loon trapt zijn ambassadeurschap op 17 december af met de eindpresentatie van de huidige cursisten.

In Nederland zijn er ongeveer 50.000 kinderen en jongeren met autisme. Uit onderzoek blijkt dat improviseren neurodivergente jongeren helpt om beter met de wereld om te gaan en vrienden te maken. 

Boom Chicago

Van Loon gaat voor Interacting met regelmaat een repetitie voor de jonge deelnemers verzorgen. Het team zal eens in de twee maanden optreden tijdens de Academy Jam, op World Autism Day (2 april) en het Boom Chicago Comedy Festival.

"Mijn moeder werkte met kinderen met een uitdaging, zij kwamen ook regelmatig bij ons thuis", meldt de komiek. "Toen ze een paar jaar geleden ziek werd en uiteindelijk overleed, heb ik haar beloofd om dit op de een of andere manier voort te zetten. Ik wist alleen niet hoe, totdat ik hoorde over InterActing. Daar voelde ik meteen een connectie mee."

Improvisatietheater voor jongeren met autisme

InterActing werd in 2018 opgericht door Saskia Maas (medeoprichter van comedy instituut Boom Chicago) en Pim Donkersloot, pedagoog en gezinstherapeut. Maas heeft twee kinderen, waaronder een zoon met autisme, en Donkersloot is vader van twee autistische kinderen. Ze zetten improvisatietheater in om autistische jongeren te helpen om sociaal-emotionele vaardigheden te ontwikkelen, hun zelfvertrouwen te vergroten en zich aan te passen aan veranderende situaties.

Door: ANP