Medewerkster Palet eist achterstallig salaris via rechter

Stichting Palet heeft het financieel zwaar, omdat de gemeente Almere sinds een tijdje geen vergoeding meer geeft voor kinderen met psychiatrische problemen. Een medewerkster heeft hierdoor al een paar maanden geen salaris meer gehad en eist via de rechter uitbetaling ervan. Dit meldt 1Almere. 

De bestuurder van Palet vindt dat de werkneemster de situatie zo alleen maar verergert, omdat straks ook andere medewerkers hun salaris zullen eisen via de rechtbank. De toekomst van Palet en de zorg aan ongeveer veertig hoogbegaafde kinderen komt hiermee in gevaar.

Vergoeding stopgezet

Almere wilde dat Palet meer gegevens aanleverde over cliënten en de geleverde zorg, maar dat weigerde de zorginstelling in verband met de privacywetgeving. Eind februari wisten de gemeente en instelling een akkoord te bereiken: als Palet een deel van de gevraagde informatie aanleverde, zou de gemeente de openstaande facturen over december, januari en februari betalen. Ondertussen is alleen de vergoeding voor december binnen, wat niet genoeg is om de achterstallige salarissen van te betalen.

Werknemers hebben geld nodig om te leven

Volgens de advocaat van de werkneemster moet Palet de medewerkers hoe dan ook betalen, omdat zij niet zonder salaris kunnen leven. Vanaf april vergoedt de gemeente Almere de zorg voor cliënten op een manier waar iedereen het mee eens is, dus vanaf dan zullen de problemen ook opgelost zijn. Tenminste, dat denkt de bestuurder. Op 2 april besluit de rechter of de klaagster recht heeft op achterstallig salaris, ondanks de financiële situatie van haar werkgever.

Lees ook: 50 hoogbegaafde kinderen met psychiatrische problemen ontzegd van zorg 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky