Normal_drank_drinken_alcohol_jeugd_jongeren_kinderen_comazuipen

De Erkenningscommissie Interventies heeft twee interventieprogramma's, bedoeld voor het stimuleren van een gezonde leefstijl bij kinderen en jongeren, erkend als goed onderbouwd. De programma's Special heroes en Hou vol: geen alcohol! Worden opgenomen in de databank voor Effectieve Jeugdinterventies. Dat meldt het Nederlands Jeugdinstituut.

Special heroes is een sportstimuleringsprogramma voor leerlingen van zes tot twintig jaar in het speciaal onderwijs. Het programma stimuleert sporten en meer bewegen door leerlingen gedurende enekele onderwijsblokken sportactiviteiten aan te bieden. De activiteiten vinden zowel binnen als buiten school plaats. Het uitiendelijke doel van het programma is dat leerlingen lid worden van een sportvereniging en sport en beweging een structureel onderdeel wordt van hun leven.

Het programma Hou vol: geen alcohol! is een interventie gericht op het hele gezin met als doel het moment uit te stellen waarop kinderen voor het eerst alcohol drinken. Ouders krijgen vijf keer een magazine met informatie en tips waaronder informatieve en meningvormende opdrachten en spelletjes die ze met hun kinderen kunnen doen.

De Erkenningscommissie beschouwd beide interventiepgramma's als goed beschreven en vind het aannemelijk dat de interventies het gestelde doel kunnen bereiken. Beide programma's worden opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut.

© Nationale Zorggids