Normal_verkeersexamen_fietsen_kinderen__screenshot_

Het aantal kinderen dat zakt voor het verkeersexamen is de afgelopen jaren toegenomen. Vorig jaar haalde vier procent van de basisschoolleerlingen het examen niet, tegenover 1,5 procent in 2007. Veilig Verkeer Nederland (VVN) zegt dat dit komt doordat kinderen te weinig oefenen in het verkeer in de praktijk. De organisatie introduceert vandaag een app waarmee kinderen en hun ouders gestimuleerd worden om meer te oefenen. 

De app voor smartphones en tablet is ontwikkeld in samenwerking met de provincie Utrecht en Shell. Directeur van VVN Linda van der Eijck: 'Het teruglopende aantal geslaagden is een zorgwekkende ontwikkeling. Kinderen krijgen te weinig gelegenheid om te oefenen, terwijl dit juist dé manier is om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Als zij te weinig oefenen weten ze niet hoe ze veilig met het verkeer kunnen omgaan. Verkeer leer je door te doen! Met onze nieuwe app is oefenen voor het VVN Praktisch Verkeersexamen een stuk aantrekkelijker en faciliteren we een dialoog tussen ouder en kind.'

Ouders hebben een belangrijke rol in het ontwikkelen van verkeerservaring bij hun kind. Het is de bedoeling dat zij met hun kinderen de straat opgaan om te oefenen. Hoe meer de kinderen aan het verkeer deelnemen, hoe meer ervaring en inzicht zij krijgen. Een kind van elf jaar oud kijkt met hele andere ogen naar de weg dan een ouder. De app geeft daarom verschillende tips voor de ouders waarop ze moeten letten tijdens het oefenen.

Het landelijke VVN Verkeersexamen bestaat uit twee delen. Het theorie-examen voor kinderen uit groep 7 valt dit jaar op 10 april. Het praktijkexamen voor groep 7 of 8 wordt vanaf maart afgenomen.

© Nationale Zorggids