Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

De kinderrechter gaat bij partnerdoding voortaan altijd bepalen of contact met de (vermoedelijke) dader in het belang van een kind is. Dit wetsvoorstel van minister Blok (Justitie) kan rekenen op brede steun in de Kamer, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

De Raad voor de Kinderbescherming beoordeelt voortaan bij partnerdoding of contact met de verdachte of veroordeelde ouder in het belang is van een kind. De kinderrechter spreekt zich vervolgens uit over de omgangsregeling. Het oordeel van de kinderrechter geldt voor (maximaal) twee jaar. In die periode kan de veroordeelde ouder de rechter niet vragen om de beslissing te herzien. Dit moet het kind rust bieden.

Ook mensen die zware misdaden hebben begaan, houden in principe het recht om hun kinderen te blijven zien. Maar als de ene ouder de andere ouder doodt, heeft een kind vaak geen behoefte aan het bezoeken van de dader in een gevangenis of tbs-instelling.

Per jaar vinden er in Nederland gemiddeld veertien partnerdodingen plaats waarbij ongeveer 26 kinderen een van hun biologische ouders verliezen door het toedoen van de andere ouder. De Tweede Kamer stemt op 16 mei over het wetsvoorstel.

Door: Redactie Nationale Zorggids