Logo_nvwa_logo

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft na het tragische en fatale ongeval eind 2015 met een vierjarig jongetje in een indoor-speelhal, het interventiebeleid aangescherpt en een aantal verbeteracties uitgevoerd. De toezichtautoriteit en haar verantwoordelijke ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zijn diep geraakt door het noodlottige ongeval en het verdriet bij de nabestaanden van het slachtoffer. Dit meldt Rijksoverheid.

Dat staat in het onderzoeksrapport en de reactie van de NVWA die ministers Carola Schouten (LNV) en Bruno Bruins (VWS) gisteren naar de Tweede Kamer hebben gestuurd over het onderzoek van het inspectieproces van de NVWA naar aanleiding van het ongeval in indoor-speelhal ‘Happy Days’ in Grootebroek. Het onderzoeksrapport en de reactie van de NVWA zijn inhoudelijk beoordeeld door ABD Topconsult. ABD Topconsult concludeert dat de maatregelen van het Rijk en de NVWA de juiste zijn en voorzien zijn van een realistische planning.

Middelen en maatregelen

Om het inspectieniveau aan te scherpen, stelt het Rijk aanvullende middelen beschikbaar om acht extra inspecteurs aan te stellen. Het toezicht op de speeltoestellen wordt nog dit jaar verbeterd door betere afhandeling van meldingen, het aantrekken van meer inspecteurs met de vereiste technische expertise en door betere ondersteuning en aansturing van de inspecteurs. Verder is de NVWA bezig met het invoeren van een nieuw IT-systeem dat inspecteurs beter ondersteunt bij de planning, follow-up acties en volledige registratie van inspecties.

NVWA erkent aansprakelijkheid

De NVWA erkende in september 2018 aansprakelijkheid voor de gevolgen van het speeltoestelongeval. Door het onzorgvuldige toezicht van de toezichtautoriteit op dit bedrijf, is de ondernemer van de speelhal onvoldoende gewezen op zijn verantwoordelijkheid om een veilige speelsituatie in de speelhal te creëren. Daardoor kon het noodlottige ongeval plaatsvinden.

Gezien de groei van deze sector en de steeds complexere toestellen is er niet alleen meer toezicht nodig. Het ministerie van VWS komt daarom nog met aanvullende voorstellen om de veiligheid te verbeteren. Er wordt nog dit jaar gekeken of de eisen die bij de keuring van de toestellen gelden toereikend zijn, en of verantwoordelijkheden van de exploitant en verhuurder aangescherpt moeten worden. Ook kijkt VWS hoe ouders en huurders van speeltoestellen beter voorgelicht kunnen worden over de risico’s.

Door: Redactie Nationale Zorggids