Onduidelijkheid dood Rotterdamse tiener Ypenburg

De manier waarop de 17-jarige Orlando Boldewijn in de Haagse wijk Ypenburg in februari 2018 is omgekomen, wordt mogelijk nooit helemaal opgehelderd. Er zijn nog veel vragen die niet zijn beantwoord in de vele intensieve verhoren met verdachte Roy B., zei de officier van justitie maandag bij de rechtbank in Den Haag tijdens een eerste niet-inhoudelijke zitting.

De 29-jarige man had een date met Boldewijn. Hij heeft verklaard dat hij de jongen uit Rotterdam die nacht in het ijskoude water bij zijn woonbootje heeft zien spartelen en dat hij hem niet heeft geholpen en ook geen hulp heeft ingeroepen. "Hij sloeg dicht, deed niks en ging weer terug naar bed", zei de aanklager. Ook toen Boldewijn een week lang werd gezocht door zijn familie en vrienden, heeft de verdachte zich stilgehouden.

Doodsoorzaak onduidelijk

De politie kwam B. op het spoor via de gebruikte dating-app en hield hem aan toen het lichaam van de tiener in het water werd gevonden. Dat gebeurde na een anonieme tip van een getuige. Die zou van de verdachte zelf hebben gehoord dat hij Boldewijn aan zijn lot had overgelaten. Ook een andere getuige zou dat later van B. hebben gehoord. Het lichaam van Boldewijn lag precies onder de plek waar het drijvende vissershuisje had gelegen. Een doodsoorzaak kon niet meer worden vastgesteld.

Onderzoek naar persoonlijkheidsproblemen verdachte

Uitgebreid onderzoek heeft geen aanwijzingen opgeleverd die het scenario van B. weerleggen, zei de officier van justitie. Hij heeft B. aangeklaagd voor drie zaken: mishandeling met de dood tot gevolg - niet actief mishandelen maar juist door hulp na te laten - en dood door schuld dan wel het nalaten van het verlenen van hulp.

B. was niet op de zitting. Volgens zijn advocate is hij bang, onder meer door alle aandacht van de media en bedreigingen. Zij wilde dat het hele proces achter gesloten deuren wordt behandeld, maar de rechtbank wees dat verzoek af. Sterker nog, het OM en de rechtbank willen dat de verdachte de inhoudelijke behandeling verplicht bijwoont en dwingen hem daar zo nodig toe.

Het proces wordt gepland in mei of juni. Eerst moet B. nog door deskundigen worden onderzocht. Hij zou persoonlijkheidsproblemen hebben en zwakbegaafd zijn.

Door: ANP