Normal_national-cancer-institute-fi3zhlxwryw-unsplash

De Gezondheidsraad adviseert om het coronavaccin van Moderna – naast dat van Pfizer – beschikbaar te stellen voor 12- tot en met 17-jarigen die zich willen laten vaccineren. Het vaccin is voldoende werkzaam en voldoende veilig. Ook is de vaccinatie van deze groep met het Moderna-vaccin volgens de Gezondheidsraad aanvaardbaar, zinvol en verantwoord: het kan adolescenten directe en indirecte gezondheidswinst opleveren en tegelijk bijdragen aan het afremmen van de epidemie. Dit meldt de Gezondheidsraad. 

Het vaccin van Moderna is onlangs goedgekeurd en toegelaten voor gebruik bij adolescenten vanaf 12 jaar. De Gezondheidsraad adviseerde op 29 juni al dat het zinvol, verantwoord en aanvaardbaar is om coronavaccins voor alle 12- tot en met 17-jarigen beschikbaar te stellen. Op dat moment was alleen het vaccin van Pfizer toegelaten voor deze groep. Nu ook het Moderna-vaccin voor hen is toegelaten en beoordeeld als voldoende werkzaam en veilig, is het advies om ook dit vaccin voor hen beschikbaar te stellen.

Zeer zeldzame bijwerkingen 

Bij het Moderna-vaccin kunnen net als bij Pfizer in zeer zeldzame gevallen myocarditis (ontsteking van de hartspier) en pericarditis (ontsteking van het hartzakje) optreden na vaccinatie. Beide ontstekingen zijn bekende ziektebeelden en kennen meestal een mild verloop en volledig herstel. Myocarditis en pericarditis komen overigens ook regelmatig voor bij een infectie met het coronavirus.

De raad benadrukt belang ervan dat 12- tot en met 17 jarigen toegankelijke, begrijpelijke en op hun leeftijd afgestemde informatie ontvangen over de voor- en nadelen van vaccinatie tegen corona. Die moet erop gericht zijn dat adolescenten zelf een vrijwillige en goed geïnformeerde keuze kunnen maken om zich al dan niet te laten vaccineren.

Door: Nationale Zorggids