Ongewenste zwangerschap, VN, rapport

AMSTERDAM – Er is ongeveer 8,1 miljard dollar per jaar nodig om vrouwen wereldwijd van een kwalitatief goede en vrijwillige gezinsplanning te voorzien, zo blijkt uit het Wereldbevolkingsrapport 2012 van het Bevolkingsfonds van de VN (UNFPA). 222 miljoen vrouwen hebben niet de mogelijkheid om zelf te bepalen wanneer en hoeveel kinderen ze willen. Dat meldt de Volkskrant.

Door onder meer een gebrek aan voorbehoedmiddelen en voorlichting lopen deze vrouwen een groter risico op een ongeplande zwangerschap. Hierdoor neemt ook de kans op het plegen van abortus toe.

Verder blijkt dat wanneer een vrouw zelf keuzes kan maken rond het krijgen van kinderen, dit resulteert in een betere gezondheid van zowel de vrouw als het kind, een hoger inkomen en meer zeggenschap over het eigen gezin en de omgeving. Daarnaast voorkomt het wereldwijd ongeveer 26 miljoen abortussen.

In 2012 waren er naar verwachting 80 miljoen ongewenste zwangerschappen, vooral onder vrouwen in ontwikkelingslanden en in armere bevolkingslagen in andere landen.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal