Normal_mazelen_2

(Novum) - Antroposofen enten hun kinderen vaker niet in dan reformatorische christenen. Dat concludeert Trouw zaterdag uit gegevens van het Rijksinistituut voor Volksgezondheid en Milieu en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Sinds eind mei woedt er in de bijbelgordel een mazelenepidemie. Het aantal geregistreerde ziektegevallen loopt tegen de achthonderd aan. Van de ouders die hun kinderen niet laten vaccineren is een op de vijf van reformatorische huize. De grootste groep niet-inenters bestaat volgens het RIVM uit antroposofen.

De krant bekeek de tien grootste 'refobolwerken' en concludeerde dat niet alle refoplaatsen een lage vaccinatiegraad hebben. Zo zit Gorinchem niet onder het landelijke gemiddelde. Antroposofen zijn van mening dat goede voeding voldoende weerstand moet bieden tegen een kinderziekte als mazelen. Als een kind toch besmet raakt, zou dat goed zijn voor de lichamelijke en mentale ontwikkeling.

Antroposofen zijn volgens de krant eensgezinder in het afwijzen van inentingen dan reformatorische christenen, maar ook minder radicaal. Zo laten ze hun kinderen doorgaans wel inenten tegen gevaarlijkere kinderziekten zoals kinkhoest en polio.

© Nationale Zorggids