Normal_bevruchting_ivf_invitro_fertilisatie_sperm-egg_sperma_wiki_-c_

Vruchtbaarheidsdeskundigen hebben naar eigen zeggen een cruciale stap gezet in het onderzoek naar de oorzaak van van meervoudige miskramen bij bepaalde vrouwen. Engelse onderzoekers aan de universiteit van Warwick konden aantonen dat te lage steroïdenwaarden een negatieve impact hebben op de manier waarop embryo's zich nestelen en gevoed worden in de baarmoeder. Dat meldt het Belgische Goedgevoel.

Hiermee is er een doorbraak bereikt in het debat over het toedienen van steroïden aan vrouwen die al meerdere malen een miskraam te verduren kregen. De onderzoekers zijn er in geslaagd om aan te tonen dat een tekort aan steroïden een effect heeft op de werking van de baarmoeder.

Meer dan een op de zeven zwangerschappen eindigt in een miskraam. Hoewel veel vrouwen bij de volgende poging wel succesvol zijn, verliest ongeveer een op de honderd vrouwen meer dan drie embryo's achter elkaar. 'Dit zorgt voor extreem veel psychologische zorgen en angst. Bij het routineonderzoek worden bloedtesten gedaan en wanneer deze niets te vertellen hebben, wordt er gewoon gesteld dat er niets aan gedaan kan worden en dat is moeilijk te verteren voor patiënten', zegt professor Siobhan Quenby.

Het wetenschappelijk debat draait rond een deel van het immuunsysteem dat bestaat uit zogenaamde NK-cellen, die in grotere hoeveelheden voorkomen in baarmoeders van bepaalde vrouwen die miskramen krijgen. In eerder onderzoek werd al gesuggereerd dat steroïden het antwoord zouden kunnen zijn, maar een verband tussen miskramen en NK-cellen werd niet aangetoond.

Uit de nieuwe studie blijkt dat de NK-cellen slechts een symptoom zijn en dat het eigenlijke probleem dieper ligt. Testresultaten wijzen uit dat te lage steroïdenwaarden ervoor zorgen dat de baarmoeder minder gemakkelijk toegankelijk is voor embryo's. Als een bevrucht eitje zich dan toch weet in te nestelen lijkt de baarmoeder minder geschikt voor een foetus. Dit proces leidt tot hogere hoeveelheden NK-cellen.

Volgens het team van professor Quenby is een klinische test nodig om te kijken of aanvullende steroïden kunnen helpen bij vrouwen die meermaals een miskraam hadden en hogere NK-cellen in hun systeem hebben. Quenby benadrukt dat vrouwen niet massaal moeten grijpen naar steroïden, want een teveel kan evengoed schadelijk zijn.

© Nationale Zorggids