Normal_verloskundige_zwanger

Ruim negentig procent van de zwangere vrouwen en pas bevallen moeders is zeer positief over de verloskundige zorg in Nederland. Ook in de toekomst willen vrouwen verloskundige zorg in de buurt en de vrijheid om zelf te kiezen waar ze bevallen. Dat meldt beroepsorganisatie KNOV.

Vrouwen hebben veel vertrouwen in de verloskundige. Dat blijkt uit recent onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). In de meeste gevallen is de verloskundige de centrale zorgverlener tijdens de zwangerschap. Vrouwen vinden hun verloskundige deskundig, betrokken en bereikbaar. Ook vinden zij het belangrijk dat de verloskundige hun keuze waar ze willen bevallen respecteert, mits dit medisch verantwoord is.

De continue ondersteuning tijdens de bevalling van de verloskundige kan nog wel beter. Bij 54 procent van de vrouwen was de verloskundige continu bij de bevalling aanwezig. Voortdurende begeleiding heeft als voordelen dat de vrouw tevredener is over de bevalling. De bevalling duurt korter en er wordt minder pijnstilling gebruikt.

Ruim tachtig procent van de vrouwen vindt dat de verloskundige deskundig genoeg is om op tijd de gynaecoloog in te schakelen als dat nodig is. De vrouwen hebben geen voorkeur om onder behandeling te zijn bij een gynaecoloog als daar geen noodzaak voor is. Bijna zeven op de tien vrouwen die onder behandeling zijn bij een gynaecoloog willen graag ook kennismaken met een verloskundige. Wat nog wel beter kan is duidelijkheid over de samenwerking tussen verloskundige en gynaecoloog of huisarts. Het TNS NIPO deed onderzoek onder 341 zwangere en pas bevallen vrouwen.

© Nationale Zorggids