Normal_melk
Onderzoekers waarschuwen dat het drinken van organische of gesteriliseerde melk tijdens de zwangerschap gevaarlijk kan zijn voor de hersenontwikkeling van de ongeboren baby. Deze melk bevat namelijk ongeveer 33 procent minder iodine dan gepasteuriseerde melk. Iodine is belangrijk voor de hersenontwikkeling van de foetus, met name in het begin van de zwangerschap. Dit meldt The Guardian naar aanleiding van een onderzoek van de Universiteit van Reading. 
 
Melk is vaak de belangrijkste bron voor iodine. Steeds meer vrouwen drinken echter organische melk, onder meer omdat deze gezonder zou zijn. In melk die met hoge temperaturen behandeld is (gesteriliseerde melk) en organische melk zit echter veel minder iodine. Wanneer de zwangere vrouw niet genoeg iodine binnen krijgt, met name tijdens de begin periode van de zwangerschap, kan dit serieuze gevolgen hebben voor de hersenontwikkeling van de baby. Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen die tijdens de zwangerschap een iodine-tekort hebben een kind kunnen krijgen met een lager IQ. 
 
Hoofdonderzoeker Ian Givens stelt dat het drinken van organische en gesteriliseerde melk niet slecht is, want het drinken van melk brengt gezondheidsvoordelen met zich mee. Maar de onderzoeker stelt wel dat wanneer de zwangere vrouw dezelfde hoeveelheid iodine binnen wil krijgen als wanneer ze conventionele gepasteuriseerde melk drinkt, ze meer organische of gesteriliseerde melk zal moeten drinken. De onderzoekers kunnen echter niet zeggen hoeveel organische of gesteriliseerde melk een zwangere vrouw zou moeten drinken, want de hoeveelheid iodine hangt onder meer af van het feit of zij ander iodine-rijk voedsel eet. 
 
© Nationale Zorggids