Normal_zwanger_zwangerschap_1

Artsen zouden langer moeten wachten voordat zij een zwangerschap vanwege een miskraam afbreken. Als zij een week langer wachten met een tweede scan, is het uitgesloten dat een gezonde zwangerschap wordt afgebroken. Dat stellen onderzoekers van de University of Melbourne, meldt NU.nl. 

De wetenschappers onderzochten bijna 3.000 vrouwen die in hun eerste trimester een bezoek aan de dokter brachten vanwege pijn, bloedingen, extreme ochtendmisselijkheid of vanwege een eerdere miskraam. Meestal komt een miskraam voor in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Vrouwen die pijn hebben in die periode, krijgen een scan. Na zeven dagen volgt een tweede scan die de miskraam kan bevestigen. De onderzoekers pleiten er voor om de tijd tussen de twee scans te verlengen naar veertien dagen.

Mogelijk worden gezonde zwangerschappen afgebroken, omdat de tijd tussen de twee scans te kort is, stellen zij. Na veertien dagen is er meer zekerheid. Twee procent van de diagnoses na zeven dagen zou onjuist zijn. "Vrouwen moeten op die diagnose kunnen vertrouwen, het gaat hier om een tak van de gezondheidszorg die een hoge mate van voorzichtigheid vraagt", zegt hoofdonderzoeker Bourne. "Als er veertien dagen gewacht wordt met de tweede scan, breng je de kans op een misdiagnose terug naar nul.

© Nationale Zorggids