Normal_zwanger

Zwangere vrouwen moeten gewoon worden opgesloten als zij een openstaande verkeersboete niet voldoen. Zij vormen daarop geen uitzondering. Dat heeft staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie gezegd tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer,  meldt de NOS. 

Volgens SP-Kamerlid Nine Kooiman brengt het gijzelen van zwangere vrouwen onaanvaardbare risico’s met zich mee. Deze mensen moeten altijd een betalingsregeling kunnen aanvragen om te voorkomen dat bedragen sterk oplopen en de moeder in de gevangenis terecht komt.

Staatssecretaris Dijkhoff laat weten dat hij het niet eens is met het beeld dat wordt opgeroepen. Volgens de bewindsman is een gevangenis in algemene zin geschikt voor vrouwen die zwanger zijn. Hij benadrukt dat het opsluiten van een zwangere niet zomaar gebeurt. Uiteindelijk moet de rechter erover beslissen. “Je moet eerst de wet overtreden, de boete lange tijd niet betalen, daar gaat zo twee jaar overheen”, zegt Dijkhoff.

De bewindsman stelt dat er altijd een medische keuring plaatsvindt voordat iemand wordt opgesloten. Daarnaast vindt hij dat deze mensen genoeg kansen hebben gehad.

© Nationale Zorggids