Normal_vader4235

Twee Amsterdamse vaders hebben een papaklas opgericht waarbij aanstaande en nieuwe vaders kunnen praten over zwangerschap, baby's en het vaderschap. Volgens de mannen zijn er tijdens en na de geboorte veel dingen waar je vooraf geen rekening mee houdt. Dat meldt RTL Nieuws.

Floris Regouin en radio-dj Sander de Heer zijn de initiatiefnemers van de papaklas die ze deze week op de Negenmaandenbeurs presenteerden. Hier proberen ze vaders te interesseren in de bijeenkomsten. De mannen merkten als vader dat veel informatie op de zwangere vrouw is gericht, maar dat mannen er nauwelijks bij worden betrokken. Mannen denk ook vaak dat alles vanzelf gaat. “Op die mannen die denken dat alles vanzelf gaat kan ik nu een beetje boos worden. Vooraf heb ik behoorlijk wat tijd besteed aan het uitzoeken van testamenten, ziekenhuizen, verzekeringen en natuurlijk kinderwagens en babynamen”, zegt De Heer. Hij is blij dat hij zich tijdens de zwangerschap goed heeft ingelezen.

Verloskundige David Borman biedt aanstaande vaders ook lessen. Hij denkt net als de initiatiefnemers van papaklas dat mannen actiever betrokken moeten worden bij de zwangerschap van hun vrouw. De verloskundige denkt dat mannen het niet verkeerd doen, maar dat het wel beter kan. “Als vader kun je een onrustige factor zijn, dat kan invloed hebben op de hoe de bevalling verloopt. Vrouwen kunnen er onzekerder van worden, ondanks de beste bedoelingen”, aldus Borman. De verloskundige vertelt tijdens zijn cursus bijvoorbeeld hoe je als man het beste kunt omgaan met hormonen en hoe een bevalling verloopt. 

©Nationale Zorggids