Normal_baby_voetjes_zoon_jongen

De traditie waarbij vrouwen een cadeau krijgen als zij net bevallen zijn, vindt steeds minder plaats in ons land. Het zogenoemde werpgoud is in sommige landen heel populair, maar in Nederland zijn er steeds minder vrouwen die een cadeau krijgen voor hun bijzondere prestatie. Dit meldt RTL Nieuws.

De oude traditie om werpgoud te geven wordt in ons land vooral in de betere kringen in stand gehouden. Vrouwen krijgen bijvoorbeeld sieraden als aandenken aan de geboorte van hun kind. “Zo is het bijvoorbeeld traditie in bepaalde families om een ring te geven aan de eerste dochter die een kind krijgt. Het ligt er dus heel erg aan uit welke sociale klasse je komt”, zegt familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt.

Toch krijgen de meeste Nederlandse vrouwen geen werpgoud meer. “Terecht dat dat voor (kraam)tranen zorgt. Ik vind dat vrouwen best wel wat meer erkenning mogen krijgen voor hun prestaties, en daar hoort een mooi cadeau bij”, aldus Van den Eerenbeemt.

In Groot-Brittannië leeft de traditie veel meer dan bij ons in Nederland. Bijna veertig procent van de vrouwen krijgt na de bevalling een cadeau. De mannen verrassen hun vrouwen met bijvoorbeeld dure handtassen of keukenmixers of andere dure cadeaus.

© Nationale Zorggids