Normal_zwanger_zwangerschap_1

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) wil dat er een wet komt voor draagmoederschap in Nederland. Op dit moment zijn veel mensen met een kinderwens genoodzaakt uit te wijken naar het buitenland om daar een draagmoeder te vinden. Dat meldt BNR Nieuwsradio.

Gynaecoloog Jesper Smeenk noemt het huidige wettelijk kader in Nederland ondermaats. Ook moet er iets gedaan worden aan de vergoeding, vindt hij. “In Nederland hebben wij een heel belangrijk uitgangspunt, namelijk dat het niet commercieel mag zijn. Er moet een redelijke vergoeding tegenover staan,  zodat een draagmoeder er niet op verdient, maar ook zeker niet op inlevert”, vertelt Smeenk aan BNR.

Door de huidige wet- en regelgeving is er een tekort aan draagmoeders in Nederland. Hierdoor wijken stellen vooral uit naar Cyprus, Amerika of India voor een draagmoeder. Het is daar veel normaler om draagmoeder te zijn dan hier. Smeenk wil daarom dat de rechten en plichten van de draagmoeder, maar ook van de aanstaande ouders goed worden vastgelegd.

Het Fiom, specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen, staat achter het standpunt van Smeenk. Directeur Ellen Giepmans wil een bemiddelingsbureau beginnen waardoor draag- en wensouders elkaar gemakkelijker vinden. Een bemiddelingsbureau zou ook de zorgvuldigheid van de procedure beter kunnen waarborgen, denkt Giepmans.