Normal_zwanger_zwangerschap_moeder

Het Erasmus MC is op zoek naar tienduizend Rotterdamse zwangere vrouwen of vrouwen met een kinderwens. Op 5 juli is een grootschalige studie van start gegaan over de gezondheid van toekomstige moeders en hun kind. De studie genaamd Generation R Next, is een variant op de bestaande Generation R studie, waarin Rotterdamse kinderen jarenlang worden gevolgd. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De onderzoekers willen uitvogelen welke factoren meespelen in de gezondheid van de toekomstige moeder en haar kind. Zo kijken ze naar het gemak (of ongemak) van zwanger worden, miskramen, luchtverontreiniging en de diverse achtergronden van de Rotterdamse vrouwen.

De voorkeur van de onderzoekers gaat uit naar vrouwen die in de komende paar jaar zwanger willen worden, maar ze zoeken ook vrouwen die al zwanger zijn. Aanmelden kan via de Generation R website.

Deelnemende vrouwen worden onderworpen aan een bloedonderzoek. Ook moeten ze urine en ontlasting inleveren en een vragenlijst invullen. Het Erasmus MC maakt tevens een echo van de eierstokken en van de baarmoeder. Alle deelnemers krijgen een horloge mee die zij dragen om hun hartslag vast te leggen. Zodra de vrouw zwanger is, wordt er van haar verwacht dat ze vier keer in bezoek brengt aan het ziekenhuis, waarbij het laatste bezoek in week 30 plaatsvindt. De onderzoekers vragen ook informatie op bij de verloskundige en gynaecoloog, indien de zwangere vrouw hiervoor toestemming geeft. Eventuele afwijkingen worden altijd gemeld. 

Door: Redactie Nationale Zorggids